Vážení zákazníci, aktuálně odesíláme zásilky každé pondělí a pátek. Pokud potřebujete zaslat dříve, dejte nám prosím vědět na email info@cleanwear.cz. Děkujeme.

Jak se orientovat v ekologických certifikátech textilií

Při rozhodování o nákupu oblečení a textilií je čím dál více lidí zaměřených i na to, jaký je jejich dopad na životní prostředí. Přestože se stále mnoho z nás snaží žít udržitelněji, může být obtížné porozumět různým ekologickým certifikátům, které se na etiketách textilních výrobků objevují a vyhnout se například greenwashingu, který cílí na své konzumenty z každé strany. V tomto článku si podrobněji přiblížíme nejznámější ekologické certifikáty v textilním průmyslu a vysvětlíme, co znamenají.

  1. GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS je jedním z nejpřísnějších ekologických certifikátů pro organické textilie. Jeho cílem je garantovat, že materiál použitý na oblečení je vyroben z biologicky pěstovaných rostlin, a že celý výrobní proces splňuje přísné ekologické a sociální standardy. Tento certifikát zahrnuje také kompletní kontrolu nad všemi fázemi výroby, a to včetně pěstování rostlin, zpracování vlákna, tkaní, barvení a finální distribuce. Například se pro získání GOTS certifikátu musí používat pouze organické metody pěstování rostlin. To znamená, že při pěstování se nesmí používat syntetické pesticidy, herbicidy nebo geneticky modifikované organismy. Farmy musí také splňovat ekologické standardy a být pravidelně kontrolovány certifikačními orgány.

  1. OEKO-TEX Standard 100

OEKO-TEX Standard 100 je certifikace, která se zaměřuje na bezpečnost textilních výrobků z hlediska obsahu škodlivých látek. Tento certifikát zajišťuje, že produkt neobsahuje žádné chemické a přidané položky, které by mohly poškodit zdraví člověka. Kontroly se týkají široké škály potenciálně škodlivých látek, včetně pesticidů, těžkých kovů a formaldehydu.

  1. Fair Trade

Certifikát Fair Trade se zaměřuje na sociální aspekty výroby textilních výrobků. Zaručuje, že pracovníci, kteří se podílejí na výrobě oblečení, jsou placeni spravedlivou mzdu a pracují za férových a lidských podmínek. Tento certifikát zajišťuje transparentnost a odpovědnost v dodavatelském řetězci a pomáhá podpořit udržitelnou a etickou výrobu.

  1. Bluesign

Bluesign je certifikace, která se obecně zabývá udržitelností v textilním průmyslu. Zahrnuje hodnocení použitých materiálů, kompletních procesů výroby, nakládání se vzniklými odpady, a to vše s cílem minimalizovat negativní dopady na životní prostředí. Certifikát bluesign je udělován pouze výrobkům, které splňují přísné ekologické a sociální standardy. Například výrobní procesy musí být navrženy tak, aby maximalizovaly efektivitu využívání přírodních zdrojů, jako je voda a energie. To zahrnuje zavedení opatření pro úsporu vody a energie, recyklaci a opětovné použití materiálů a minimalizaci odpadů. Výrobní závody musí také prokázat, že jejich výrobky jsou bezpečné pro spotřebitele a neobsahují škodlivé látky.

Při výběru oblečení a textilií se doporučuje hledat produkty s příslušnými ekologickými certifikáty, které zaručují kvalitu, udržitelnost a zodpovědnost výrobce, a to nejen s ohledem na planetu, ale také na zdraví jedince, který oblečení nosí. Přestože se certifikáty mohou mezi sebou lišit v důrazu na různé aspekty udržitelnosti, společným cílem je snížení negativního dopadu na životní prostředí a zlepšení podmínek pro pracovníky v textilním průmyslu.

Ekologické certifikáty jsou užitečným nástrojem pro výběr oblečení a textilií. Znalost těchto označení vám pomůže porozumět jejich významu a vybrat si produkty, které nejen splňují vaše požadavky na kvalitu a styl, ale také respektují životní prostředí a pracovníky, kteří jsou zaměstnáni v textilním průmyslu. S těmito znalostmi se můžete stát informovanými spotřebiteli a přispět k podpoře udržitelnějšího a spravedlivějšího textilního průmyslu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz