Vážení zákazníci, aktuálně odesíláme zásilky každé pondělí a pátek. Pokud potřebujete zaslat dříve, dejte nám prosím vědět na email info@cleanwear.cz. Děkujeme.

Krkonošské textilky: Pouto tradice, inovace a módního průmyslu

freecompress-side-1459243_1280

Krkonoše, pro mnohé velmi oblíbené horské pohoří, není pouze o horách, lesích a přírodních úkazech, ale také o bohaté historii textilního průmyslu, který zde od historie vzkvétal. Za zmínku stojí mnohé, a to od škol, které vzdělávaly nadané tkalce, až po podniky, které vytvářely oděvy se specifickými lokálními vzory. I v současnosti se v Krkonoších snaží mnozí k oživení těchto tradic, a to spojením minulosti a současnosti.

Historicky byl textilní průmysl v Krkonoších nejvíce zastoupen v oblasti okolo měst Vrchlabí a Žacléř. Tyto oblasti byly centrem textilní výroby a zpracování v Krkonoších a hrály klíčovou roli v ekonomickém rozvoji regionu. V 19. a začátkem 20. století byly Krkonoše známé díky svým školám tkalcovství. Žáci se učili mistrovství v ručním tkaní látek a vyráběli tradiční krkonošské vzory. Tato školení přispěla k rozvoji regionálního řemesla a vytvořila základy pro rozvoj místního textilního průmyslu. Vrchol textilního průmyslu v Krkonoších však přišel primárně ve 20. století, kdy zde vznikaly textilní manufaktury. Tyto podniky zaměstnávaly místní obyvatele a staly se klíčovým prvkem ekonomiky regionu. Vyráběly různé textilní výrobky, včetně látek, ubrusů a oděvů s tradičními vzory. V oblasti paličkování, dalšího tradičního řemesla, se v Krkonoších vytvářely unikátní a detailní vzory. Paličkované krajky zdobily oděvy a byly vyhledávanými suvenýry. Dodnes jsou paličkované výrobky symbolickým vyjádřením místního řemesla.

Krkonošské textilky jsou neodmyslitelnou součástí regionální historie a kultury. Od škol tkalcovství až po moderní designéry, Krkonošské textilky jsou spojením minulosti a budoucnosti. Oživují tradiční řemesla, vytvářejí inovativní výrobky a přinášejí do módy pohled na svět, kde historie a udržitelnost jdou ruku v ruce. Krkonoše nejsou pouze místem, kde se setkáváme s přírodou, ale i centrem, kde se rodí zajímavé příběhy v textilním průmyslu. Tyto textilky a značky nás nejen oblékají, ale přinášejí do našich šatníků i příběhy, tradice a hodnoty. Jsou to hrdinové módy, kteří spojují krásu s odpovědností a připomínají nám, že móda může být nejen krásná, ale také udržitelná a plná příběhů.

Historicky byla významná primárně výroba textilu z bavlny, kterou je proslulá společnost TIBA a ze lnu, který se pojí s firmou JUTA ve Dvoře Králové nad Labem. Významným textilním centrem však byl například i Trutnov, se kterým se pojí firma TEXLEN. Ten spolu se společností TIBA patřil v roce 1989 mezi 10 nejvýznamnějších textilních podniků v celé republice, co se týče počtu zaměstnanců. Zlom nastal právě v daném roce po revoluci, a to vlivem otevření trhu a zvýšené zahraniční konkurence. Poptávka po lokálních textiliích tak začala klesat. Zasvitnutí naděje proběhl v roce 1999, kdy mezi dominanty textilního průmyslu v Krkonoších patřily opět lnářské společnosti JUTA, TEXLEN a TIBA. Aktuálně však jedinou stále funkční firmou je výše uvedená JUTA a.s., jež se v současnosti zabývá například geotextiliemi či lněnými izolacemi.

Aktuálně jednou z výraznějších a posledních fungujících továren v Krkonoších je firmy MILETA a.s., která byla vybudována Josefem Menčíkem jako mechanická tkalcovna, barvírna, tiskárna a škrobárna v Hořicích v Podkrkonoších. Firma je výrazným výrobcem bavlnářských produktů, jak jsou kapesníky, košiloviny, ubrusy a lůžkoviny. Patří také k předním vývozcům produktů v Evropě. Aktuálně v jejich dílnách vznikají prestižní látky, které vyrábí pro značky jako je například Armani. Firma navíc disponuje i vyšívacím zařízením, které je zaměřené na zpracovávání výšivek v té nejlepší možné technologické kvalitě.

Pro uchování bohaté textilní historie v Krkonoších bylo zřízeno Textilní Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem, případně si bohaté informace odnesete také z Krkonošského muzea v Jilemnici. Tam mohou návštěvníci zabřednout do vývoje textilního průmyslu v regionu, od ručního jeho počátků až po moderní inovace. Dnešní projekty se snaží přenášet znalosti a dovednosti na nové generace. Vzdělávací programy a workshopy podporují udržení tradičních technik a posilují propojení s moderním textilním průmyslem. Textilní průmysl v Krkonoších je živým příkladem toho, jak může historie posloužit jako zdroj inspirace pro budoucnost. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz