Vážení zákazníci, aktuálně odesíláme zásilky každé pondělí a pátek. Pokud potřebujete zaslat dříve, dejte nám prosím vědět na email info@cleanwear.cz. Děkujeme.

Věřil jsem, že o vyladěný a kvalitně ušitý produkt bude zájem: Poznejte zakladatele CleanWear Lubomíra

Lubomír Jiřišta, zakladatel krkonošské značky CleanWear, ajťák a zapálený cestovatel po Krkonoších i po světě zodpovídá otázky o podnikání v textilním průmyslu, ale také o svém osobním životě, jeho koníčcích, nejoblíbenějších místech pro cestování či o tom, jaký obor by ho mimo IT a obchod zajímal, kdyby se měl rozhodovat nyní.

Cleanwear_bílá_košile_kalhoty_natural-22 (1)

Je CleanWear tvým prvním podnikáním nebo jsi někdy již zkoušel něco jiného?

S podnikáním jsem začal ve vlastní agentuře na webové aplikace, která nyní spíše udržuje již vzniklé projekty. Alternativně řeším vlastní značku cidre Sígr z hor, a to od roku 2018. Zatím se jedná o hledání cesty, jak udělat tu nejlepší kombinaci neslazeného cidre bez konzervantů. A taky na rozšíření a produkční dospělosti vlastního sadu kvůli dostatečnému množství jablek.

Jakou prioritu má ve tvém životě CleanWear?

Od roku 2019 rozhodně jednu z hlavních. Kromě práce a rodiny věnujeme s nadšením s Lubošem CleanWearu mnoho večerů a víkendů. Pokud by nás to nebavilo, nešlo by to tak dlouho dělat.

Věřil jsi na začátku podnikání tomu, že bude o CleanWear produkty zájem nebo to byla spíše zkouška?

Věřil jsem, že pokud se nám podaří udělat vyladěný produkt z materiálů od lokálních dodavatelů a kvalitně ušitý, bude o něj zájem. Dali jsme si předsevzetí, že musíme naše produkty vyrobit a následně stále vylepšovat tak, abychom si je sami kdykoli koupili. Toho se držíme. 

Jaká oblast podnikání tě nejméně baví?

Baví mě všechny aspekty podnikání. A co nejméně? Možná žehlení v našem skladu nebo hloubková analýza finančních toků. Nicméně obojí potřebujeme, takže v tom ve finále není problém.

Co považuješ v rámci dosažených úspěchů značky za ten největší?

Podařilo se nám vytvořit produkty, ze kterých jsme my i zákazníci nadšení. Všechny vyřešené problémy jsme zabalili do fungujících procesů a fungující společnosti s ručením omezeným. Tento rok jsme také naše dosavadní úsilí završili získáním slovní ochranné známky CleanWear, což je pro nás velký krok.

Jak nahlíží vaše rodina na CleanWear? Podporuje vás nebo vám do toho občas mluví?

Musím přiznat, že od počátku nebyla podpora z těch největších. Šli jsme s Lubošem do oboru, který není snadný a zároveň jsme s obchodováním s textilem měli zkušenost pouze s tou částí s obchodem. A to pouze teoreticky ze školy. Nyní už z toho máme samozřejmě rodinný podnik a všichni nás podporují, fandí nám a dokonce i pomáhají.

Považuješ rodinný vztah s Lubošem za výhodu nebo je to v něčem spíše na škodu?
Líbí se mi, že se i ve firmě dokážeme stále stejně “hecovat” k lepším výkonům, stejně jako když jsme byli menší. Neváháme si dát vzájemnou konstruktivní kritiku a motivovat se nejen ve společném úsilí. A toho si cením.

Pokud bys začínal aktuálně tvořit CleanWear znovu, udělal bys vše stejně nebo bys šel jinou cestou?

Od začátku bychom se asi tak neomezovali v dodavatelích. Chtěli jsme mít vše pouze od dodavatelů z České republiky, ale velmi jsme si tím zkomplikovali start. Někteří během vývoje produktů zkrachovali, jiní měli problém s dodáváním a další nás poté brali jen jako malé a tím pádem ne až tak zajímavé odběratele. Toto bych dnes už udělal jinak. Také bych asi hledal více rad od zkušených. Asi by nám to pomohlo ušetřit mnoho peněz a času. 

Jaká místa v Krkonoších bys za sebe nejvíce doporučil?
Určitě rád doporučím výhled ze Zlatého návrší a Kotle odkud máte krásný rozhled na Podkrkonoší a při dobré viditelnosti lze vidět Ještěd, Bezděz, Kozákov, Trosky a celé okolí. O kousek dále se dostanete na Violík a Sněžné jámy, odkud vídíte do Polska. Není pochyb, že jsou Krkonoše nejdrsnější hory střední Evropy. Pro mě jsou současně i nejkrásnější, takže můžu doporučit každé místo v nich. Stačí mít jen pořádné oblečení!

A máš jiná místa v České republice nebo i ve světě, kam rád cestuješ nebo která jsou pro tebe srdcová?

Aktuálně se ženou procházíme postupně Stezku Českem a tu můžu vřele doporučit. Projít se po hranicích naší země a užívat si ty rozhledy stojí za to! Vypadá to na několik let společných treků. A srdcová místa z celého světa? Rozhodně Peru a Bolívie! Životní zážitek byl i moto výlet ve Vietnamu nebo Srí Lanka. Pokud bych mohl doporučit potápění, určitě Rudé moře a Egypt.

Víme, že pracuješ v IT. Jak ses k tomuto oboru dostal a co tě na něm nejvíce baví?

V patnácti letech jsem se rozmýšlel, co bych chtěl dělat. V té době jsem udělal první webové stránky tátovi (v aplikaci MS Frontpage), ale zajímalo mě, jak se z jednoduchých stránek stanou ty, které si uloží vstup od uživatele a budou více dynamické. A tam to celé začalo. Od té chvíle s komplexností aplikace a s možnostmi jejich optimalizace roste chuť.

Kdybys měl aktuálně znovu možnost vybrat si svůj obor, zůstal bys u IT nebo bys šel jinou cestou?

Myslím, že bych nyní řešil velké dilema. Od vysoké školy každý postupně zkoumá i další oblasti, které se úplně netýkají původního oboru. Určitě by mě zajímalo právo nebo třeba psychologie. Ale oba obory je důležité kromě pochopení i “vysedět u učení” a na to bych určitě neměl.

Jaké jsou tvé nejoblíbenější volnočasové aktivity?

Dělím je podle ročního období. V létě miluji potápění a orientační běh. V zimě rád chodím na skialpy a plavu v bazénu. Celkově během roku rád cestuji a také včelařím.

Jakou svou vlastnost vnímáš jako nejlepší a jakou naopak jako nejhorší?

To je náročná otázka. Nejlepší by mohlo asi být mé kritické myšlení. A pro změnu to nejhorší? Asi snaha hledat u každého nápadu jeho hrany, které mohou dopadnout špatně. Na druhou stranu se to často může otočit ve výhodu, která pomáhá s připravením na některé situace.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz